despre Dr. DELIA ELENA SZÉKELY


Licenţiată în anul 2011 Horticultură, Viticultură, USAMV Cluj 
Absolventă a masterului în anul 2013 „Tehnologia Producerii şi Valorificării Vinurilor Speciale şi a Produselor Secundare”, USAMV Cluj
O parte din studiile masterale au fost efectuate în Ungaria la fabrica de prelucrare a tescovinei (produs secundar din struguri) şi a fructelor, în vederea obţinerii rachiurilor şi a vinarsului, Arany Kapu 
Doctor în Horticultură din anul 2016, specializările Viticultură şi Oenologie la USAMV Cluj şi Universitatea din Torino, titlu dobândit de la ambele universități cu calificativul “Excelent” - Summa cum laude 
Doctoratul s-a desfăşurat în cotutelă cu Universitatea din Torino, în inima regiunii Piedmont, din Italia, locaţie unde şi-a efectuat cercetările atât pe soiuri autohtone româneşti, cât şi soiuri italiene Rezultatele obţinute au fost cuantificate în articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu factor mare de impact 
A scris diferite publicații de specialitate oenoviticolă în revistele Millésime.ro, Vinul.ro, câștigătoare a două burse Erasmus 
                                   

Din anul 2016 a pus bazele proiectului educațional DWine – Arta Vinului de la Strugure la Pahar, o serie de cursuri menite a dezvolta cultura vinului în România   

Experiențe în vinificație și viticultură:

2017 Valea Verde, Băgaciu, România 
2018 crama Famiglia Olivini, Italia 
2019 crama Matthias Gaul, Germania 
2020 crama Alira, România 
2021 crama Vinea Apoldia, România 
2022 crama Edgar Brutler, România
2022 - prezent Cercetător Științific în Horticultură la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, în cadrul proiectului VinEye: cartografierea colaborativă a viilor cu roboți autonomi, PN-III-P2-2.1-PED-2021
             
Cercetarea şi promovarea soiurilor noastre autohtone ne diferenţiază pe plan internaţional, acestea fiind amprenta culturii şi tradiţiei poporului român 
Delia este o optimistă convinsă, iubeşte natura, are o gândire critică, adoră călătoriile şi visează să ajungă în cât mai multe regiuni viticole de pe întregul mapamond